Een VS is een academisch opgeleide verpleegkundige met een doorgedreven expertise in een specialisatiedomein of zorgcontext. De VS heeft een zelfstandige zorg- en behandelrelatie met de zorgvrager, en verleent geïntegreerde en geavanceerde zorg. Als verpleegkundig expert toont de VS leiderschap in
(1) het opsporen van nieuwe noden in de patiëntenzorg;
(2) de ontwikkeling van nieuwe en op evidentie gebaseerde benaderingswijzen of interventies;
(3) het wetenschappelijk toetsen van nieuwe evoluties in de praktijk;
(4) het versterken van de competenties in de intra/interprofessionele teams;
(5) het optimaliseren van de transmurale en interprofessionele samenwerking.
Realisaties van de VS kunnen impact hebben op het niveau van zorgvrager, team, organisatie en maatschappij.
Afhankelijk van de zorgcontext (beïnvloed door o.a. de complexiteit van zorg, aantal en aard van onbeantwoorde noden in de zorg, de nood aan continuïteit van zorg, en de nood aan toegankelijke en geïntegreerde zorg), de doelstellingen van het interprofessioneel team en de organisatie, de competenties en ervaring van de VS kunnen rollen en professionele activiteiten verschillen.
Zo kan een VS enerzijds vooral ingezet worden in de directe klinische patiëntenzorg, anderzijds kan een VS vooral een voortrekkersrol hebben in het ontwikkelen en implementeren van zorginnovatie, het opleiden en coachen van zorgprofessionals en het coördineren van wetenschappelijk onderzoek binnen het expertisedomein. Innovatieve en persoonsgerichte patiëntenzorg staat centraal en de functie als VS vereist te allen tijde een actieve rol in de directe patiëntenzorg.
Specialisatiedomeinen van de VS
De VS heeft zowel generieke als specialistische competenties, geordend aan de hand van zeven competentiegebieden, ook ‘rollen’ genoemd, gebaseerd op het model van de Canadian Medical Education Directives for Specialists (CanMEDS). Deze competentiebieden zijn met elkaar verbonden. De klinisch expert en behandelaar staat centraal van waaruit de andere rollen gevoed worden of richting krijgen. Zie onderstaande figuur (VS-competentiekader, versie 17/02/2022).
Het competentiekader vormt de basis voor de organisatie van de VS-opleiding (master in de verpleegkunde en vroedkunde, afstudeerrichting verpleegkundig specialist) en kan worden gebruikt in een diversiteit van werksettings. Zo kan de VS in het werkveld het competentiekader gebruiken als basis voor het eigen portfolio, maar kunnen ook leidinggevenden het kader hanteren als hulpmiddel bij de coaching en/of aansturing van de VS in de organisatie. Tenslotte kan het competentiekader een hulpmiddel zijn in het implementatieproces van een VS-functie in de organisatie. Aan de hand van de omschreven VS-rollen kunnen stakeholders correct geïnformeerd worden wat men precies kan en mag verwachten van een VS-functie.
Het competentiekader werd bij diverse stakeholders getoetst zoals VS'en, opleidingsinstituten, werkgevers, beroepsorganisaties, patiënten en (huis)artsen. Dankzij deze werkwijze kan de BVVS u een gevalideerd VS-competentiekader aanreiken.
- Raadpleeg het VS-competentiekader: Competentiekader Verpleegkundig Specialist_VS-denktank 2021 (1).pdf (757646)
Opleiding tot verpleegkundig specialist in België: huidig aanbod & toekomstvisie
Bekijk hier een video over de opleiding van de VS in België.
Aanbod opleiding
In Vlaanderen organiseren vier universiteiten een academische master verpleegkunde en vroedkunde met een afstudeerrichting Verpleegkundig of Vroedkundig specialist. De huidige masteropleiding leidt een generieke VS op, verdere specialisatie gebeurt binnen de beroepscontext.
- Meer weten over de masteropleidingen in Vlaanderen: Aanbod academische masteropleiding VV met afstudeerrichting VS in Vlaanderen.pdf (261087)
- Masteropleiding ULB: www.ulb.ac.be/facs/esp/mastergestion.html
- Masteropleiding UCL: uclouvain.be/fr/etudier/cio/actualites/info-passerelles-bacheliers-infirmiers.html
De VS opleiding in de toekomst
- Samenvatting van deze conceptnota opleiding, erkenning en overgangsmaatregelen voor de VS: Samenvatting conceptnota VS opleiding en erkenningscriteria_BVVS en interuniversitaire werkgroep april 2020.pdf (924163)
Artikel 'de onderzoekersrol van de VS'
De meerwaarde van VS'en: wat leert onderzoek ons?
- wat is een verpleegkundig specialist
- de klinische activiteiten van de VS
- de interprofessionele afsprakennota
BVVS functie- en competentieprofiel van de verpleegkundig specialist (2018)
Vanuit de BVVS is er in 2018 een brede denkoefening gemaakt met peers en stakeholders betreffende de functieomschrijving van de verpleegkundig specialist. Dit profiel werd bezorgd aan de Federale Raad voor Verpleegkunde als input voor hun advies t.a.v. minister De Block. Het BVVS profiel werd eveneens ter kennisgeving bezorgd aan het kabinet van minister De Block.
Wat is een VS? Een getuigenis van UZ Leuven.
Een Verpleegkundig Specialist (VS) en een Verpleegkundig Consulent (VC) chronisch nierlijden van UZ Leuven aan het woord: